ic_facebook

ic_RSS

"Бърз и качествен ремонт!"

"Ниски цени! Гаранция на труда! "

Как да избера най-подходящият бойлер

( Оценка 3.4 ) от ( 11 отзива )

Изборът на електрически, газов или бойлер със слънчеви панели не е лесен, а огромния брой марки и модели предлагани на свободния пазар допълнително ни объркват. Когато си търсим бойлер за баня, бойлер за под мивка или над мивка то трябва да започнем от размерите, в които трябва да се вместим, начина на свързване и не на последно място да съобразим бойлера с нашите нужди от топла вода.

нов бойлерВторото по важност след габаритите на бойлера е неговият принцип на действие, дали е проточен или обемен и от там и за колко вода ни трябва, т.е. за какво е предназначен бойлера. От тази информация вече можем да си направим основния извод за мощността на бойлера като консумирана електрическа ощност /кW/ и да изберем предпочитаната марка, ако тя предлага точният уред като характеристики и габарити или да го заместим с друга марка с по-ниска цена и по-дълъг период на гараанционното обслужване.

Търговските марки предлагани най-често са  бойлери Теси, бойлери Дипломат, бойлери Елдом, бойлери Щийбел Елтрон(Stiebel Eltron), бойлер Атлантик, бойлер Шишков, Матев, Фламина, Термолукс, Аристон и много други марки, навлезли в последните година-две и недоказали се като качество и надеждност.

Освен изброените до тук основни неща при избора на бойлер оказват влияние и цената и вида на водосъдържателя. Това са емайлирани водосъдържатели, водосъдържатели от неръждавейка или водосъдържатели със защитен слой от стъклокерамично покритие. Типът на водосъдържателя се определя от pH на водата, т.е твърдостта на водата. Водата определя и наличието на анодна защита или не, както и вида на нагревателя-сух или мокър нагревател.

От всичко казано до тук е ясно, че избора на бойлер не е лесен, като се има предвид, че не сме изброили още разнообразието на ел.части като нагревател от 1.5 до 3 kW, терморегулатор от 16 до 25 А и други. Затова ние от Елвидом ООД препоръчваме на всички нуждаещи се от нов бойлер да потърсят специалисти с доказан опит в сферата на бойлерите.

Трябва също да се знае, че не всеки бойлер е за баня. Това се подценява от много хора при избора на бойлер. Бойлера за баня трябва да има нужната степен на заащита, която се изписва с IPхх, като хх са цифри, показваща защитата, За електроуреди, работещи във влажна среда, ни е нужна степен на защита IP 24 или по висока. Друго желателно при монтажа на бойлер в баня е да се монтира ДТЗ. Това е много чувствителна апаратура, която реагира при къси съединения и отечки.

Казаното до тук се знае от техническите ни лица и се спазва стриктно.